Niş Pazarlama ve Mikro PazarlamaArasındaki Fark
Niş pazarlama ve mikro pazarlama kavramları çoğu zaman birbiriyle karıştırılmakta, hatta bazen aynı kavramlar olarak anılmaktadır. Bu iki kavram her ne kadar ilk bakışta birbirine çok benzer görünse de aslında oldukça farklıdır.
Niş pazarlama, göreceli olarak benzer niteliklerde mal/hizmetlere gereksinim duyan, bir ya da daha çok benzer özelliği paylaşan, küçük bir tüketici kitlesinin istemlerini daha iyi karşılamak amacıyla geliştirilen pazarlama faaliyetlerine denir. 1 Mikro pazarlama ise belirli birey ya da grupların ihtiyaç ve beklentilerini karşılamaya yönelik uygun ürün ve pazarlama programlarının uygulanmasıdır.
Mikro pazarlamaya bir örnek olarak Ray-Ban’in web sitesinde bulunan “Kişiselleştir” uygulaması gösterilebilir. Siteden alışveriş yapmak isteyen kullanıcılar “Kişiselleştir” sekmesine tıklayarak istedikleri model, renk ve özelliklerde kendi güneş gözlüklerini tasarlayıp sipariş verebilmektedir.
Yine DeFacto’nun “Your Design” uygulaması da mikro pazarlamanın başarılı örneklerinden biridir. Kullanıcılar markanın web sitesinde beden, model ve adet seçimi yaptıktan sonra farklı desen ve renkleri şablon üzerinde uygulayabilmekte, beğendikleri tasarımların siparişini verebilmektedir.
Bu tür uygulamalar ile marka kullanıcılarla birebir iletişime geçmekte, kullanıcılarının isteklerini önemsediğini göstermektedir. Böylece kullanıcılar kendi tasarımlarını kendileri yaparak özel hissetmekte, duygusal tatmin yaşayarak markaya olan bağlılıkları pekişmektedir.
Hatırlarsınız, Perwoll marka çamaşır deterjanı, sektöre daha önce rakipleri tarafından fark edilmemiş olan “siyahlara özel çamaşır deterjanı” özelliğiyle giriş yaptı. O zamana kadar “göz alıcı beyazlık”, “solmayan renkler” gibi söylemlerle sadece beyazlar ve renkliler için çalışmalar yürüten markalar, günlük hayatta sıkça kullanılan ve çabuk solan siyah için de halihazırdaki deterjanların kullanılmasının uygun olduğunu düşünüyordu. Perwoll pazardaki bu açığı görerek sadece siyahlar için yeni bir ürün geliştirdi ve mükemmel bir niş pazarlama örneği sergileyerek tüketicilerin bu ihtiyacı keşfetmelerini sağladı.
Türkiye’de alternatif spor merkezli tek rezervasyon platformu olan Althernas da niş kategorisinde örneklendirilebilir. Sky diving, yamaç paraşütü, rafting, sörf gibi alternatif sporları yapmak isteyenlere farklı lokasyonlarda rezervasyon seçeneği sunan Althernas, Türkiye’deki bu açığı fark ederek pazara giriş yaptı. “Türkiye’nin adrenalin dolu ilk ve tek aktivite merkezi” söylemiyle Althernas, alternatif spor tutkunlarını her spor için farklı farklı platformlardansa tek bir platform altında toplamaya devam etmektedir.
Bir diğer çok konuşlan girişim olan Vivalines, “uçak konforunda otobüs yolculuğu” söylemiyle şehirler arası otobüs sektörüne giriş yaptı. VIP transfer, üniformalı kadın hostesler, boarding kart, otobüs içi hediye setleri, tablet, sıcak yemek servisi gibi hizmetlerle diğer tüm otobüs firmalarından sıyrılan Vivalines, yolculuğa aynı ücreti ödeyerek çok daha özel hissetmek isteyen yolcuların ilgi odağı oldu. Henüz yeni bir girişim olmasına rağmen pazara iyi bir giriş yapan marka, “her saniyesi konforlu”, “otobüs içi sınırsız eğlence”, “yolculuğun yeni adı” gibi söylemlerle alışılagelmiş otobüs seyahatlerinden farkını belirterek niş pazarlama faaliyetlerini sürdürmektedir.
Örneklerden de anlaşılacağı gibi, niş pazarlama ve mikro pazarlama her ne kadar kelime olarak karıştırılsa da uygulama olarak birbirinden çok farklıdır. Niş pazarlamada markanın hedef kitlesi belirli bir konuda ortak ihtiyaç sahibi olan, henüz ihtiyacı yoksa da pazarlama faaliyetleriyle ihtiyaç duymaya meyilli olan küçük bir gruptur. Mikro pazarlamada ise hedef bireyin kendisidir, markanın hedefi bireyle birebir etkileşime girmektir.
Kaynak: Niş Pazarlama Nedir?